Oldalak

Laman

2013. november 15., péntek

Csalónak lenni. (Lábjegyzet a Nőkongresszushoz.)


Kovács Móninak.


Nos, ez nem egy énblog. Kétségtelen bár, hogy a figyelmes olvasó összerakhat egy elnagyolt mozaikot jellemem és szokásaim itt-ott árulkodóan felbukkanó kitüremkedéseiből. Mint például hogy néha gyorsétterembe viszem a gyereket. Vagy hogy mesecsatornát néz, miközben én blogolok. De van rosszabb is, időnként zokogásban török ki a jelenlétében. Mi van még? Néha fogalmam sincs, mit vegyek fel, viszont virágot kapni nem szeretek, vezetés közben pedig néha hülye slágereket hallgatok. Jobb, ha nem folytatom a blogtartalmakon átszüremlő énem megrajzolását. 
Kép forrása:  http://luminousrealities.blogspot.hu/    
Mivel azonban úgy alakult, hogy egy - a Nőkongresszuson zajló - beszélgetés okán az egész ország elé került a rettegett self-em (terminus technicus: egy olyan én, amilyenné lenni félünk, mert nem kívánatos), szeretnék most kivételesen a szokottnál személyesebb és hosszabb bejegyzésben kicsit többet mondani erről. Nem mintha országos médiaszenzációvá dagadt volna a sötét titok, miszerint gépírónő is lehetett volna belőlem, de az érzés és jelenség, amiről szól, fontos. 
Vidéki gimnáznium végzőseként a 90-es évek elején ért el a pályaválasztás dilemmája. A vágyott cél az ELTE pszichológia szakja. A túljelentkezés sokszoros volt akkor is, az esélyeim oda tehát kétségkívül sokkal kisebbek, mint az iskolám átlal alternatívaként javasolt, a már egyébként is meglévő gyors- és gépírói tudásom szakirányú képesítéssé formálásához. A döntést nehezítette az is, hogy akkori élethelyzetemben eleve a továbbtanulás is kétséges volt. Abban az évben végül nem is született döntés - ám nagy szerencsémre kitartó mentorom volt akkoriban - így néhány év múlva felvételiztem az ELTÉ-re. Ma ott dolgozom egyetemi oktató szociálpszichológusként.
A történetnek azonban nem ez a bekerülésemről szól része fontos most, hanem az utána következő, az egyetemi évekről. Arról a vesszőfutásról, ami jónéhány évig tartott, és az alapvető élménye az volt hogy csalónak éreztem magamat. Tettem a dolgomat, és közben vártam, hogy előbb-utóbb ki fog derülni;  nem vagyok méltó és alkalmas a feladatra; mégsem vagyok elég okos.
Haladtam hát a tanulmányaimmal, és közben birkóztam egy megfoghatatlan, szimbolikus ellenponttal, amely egyre inkább valamiféle virtuális személy képét öltötte. Egyre több minden kiderült róla, például hogy erősen középosztálybeli, fehér bőrű, városi, értelmiségi, ép testű, ép lelkű, heteroszexuális, férfi. Hozzá képest annyiféle módon lehetett csalónak érezni magamat. Ez az érzés tehát nem csak a nememből fakadt, egyéb hátrányaim is voltak az “elitképzés” útvesztőiben; például hogy nem ismertem egy csomó kódot és jelszót. (Egy jellemző helyzet, amikor csoporttársaim az ismerkedéskor névjegyként használták a középiskoláik nevét. Vidéki, első generációs leendő értelmiségiként nekem ezek a nevek az égvilágon semmit nem mondtak, most már tudom, hogy jobb is, mert az önbizalmamnak nem sokat segített volna akkor ez a tudás. Egy Budapesten tökéletesen ismeretlen vidéki középiskola névjegy nélküli egykori diákja voltam.)
Az útvesztőben való tekergésem történetében itt most következzen a romantikus fordulat, ahogy az lenni szokott, találkozás képében. Szerencsém volt; ugyan nem véletlenül, de alapvetően mégis csak tudatlanul betévedtem egy kurzusra, amit egy fiatal, okos és autonóm oktató tartott. Kicsit sem hasonlított arra a szorongásomat mindig kiváltó virtuális lényre, akit fentebb jellemeztem. Közel lehetett hozzá menni. Saját gondolatokat elővenni, megmutatni. Olyasmiről beszélt, ami valahogy egészen más pozícióba helyezett engem, a szorongásaimat és a kérdéseimet is. És közben még tudomány is volt. Lassan rájötem, hogy nem vagyok csaló. Pontosabban nem én vagyok az. Az útvesztő személyes tévelygésem szorongató helyszínéből egy izgalmas labirintussá változott. Mert szép lassan megjelentek benne különféle útjelző táblák és eligazító jelzések, a csapdák elkerülésérhez és a lehetséges utak megtalálásához segítségül. Egyre bátrabban közlekedtem hát benne, tudatosan is keresve a további találkozásokat. Hosszasan lehetne írni erről, de ugye ez nem egy énblog, a személyes része innen már mindegy is.
Nézzük inkább a példa feletti (vagy alatti) általános tanulságokat. Az egyik legfelszabadítóbb felismerésem az volt, hogy a “csalónak lenni” szorongató élményében nagyon sokan osztozunk. A tudományos kutatásokban pedig már régóta neve is van ennek az élménynek, úgy hívják, hogy imposztor szindróma:

“… minél magasabbra sikerül valakinek alacsony státusból feljutnia a hierarchián, annál inkább fenyegeti az az érzés, hogy nem „jogosan” tölti be az adott pozíciót, annál inkább imposztornak érezheti magát. Azonban ez az érzés nem a valós teljesítmény hiányából fakad, hanem magának a társadalmi hierarchia belsővé tételéből. Mindenki „megtanulja” kik valóak a csúcsra – kik gyakorolhatják a hatalmat legitim módon –, és kik a hierarchia alsóbb régióiba. Ezt a belsővé tett normát sérti az alacsonyabb státusú csoportok – például a nők – tagjai esetében saját sikerük (McIntosh, 1985).”
Forrás: Kovács Mónika: Nemi sztereotípiák, nemi ideológiák és karrier-aspirációk. Educatio, 2007/1. szám
A csaló tehát nem én vagyok, nem mi vagyunk, akik rossz érzésekkel és szorongással fürkészik magukat; hátha mégis csak érdemtelenül vannak ott, ahová eljutottak. Az igazi csalót pedig nem könnyű pontosan megnevezni és rajtakapni. Mert a korábban idézett virtuális személynél is sokkal megfoghatatlanabb. Az útvesztőben folyamatosan a nyomunkban jár, és mindenfélével próbál félrevezetni. Ilyesmiket mond, mint például hogy “A nők nem olyan értelmesek, mint a férfiak.” Ezt ma már kevesen hiszik el neki, hát stratégiát váltott, és inkább ezt mondja: “A nőknek ma már ugyanolyan lehetőségeik vannak, mint a férfiaknak.” Ezt sokkal többen elhiszik, de közel sem mindenki. Ezért ha biztosra akar menni, ilyesmiket mond: “A nők csodálatosak.”  Ezzel lekenyerez, és cserébe elhisszük neki azt is – mert a “női minőségek” rózsaszínű csokrában rejti el - hogy egyes dolgok egészen egyszerűen nem nekünk valók.  Aztán mikor mégis megpróbáljuk, és sikerül, elbizonytalanodunk. Akkor ráerősít, és szemrehányóan azt kérdezi: “És mi lesz a gyerekekkel?”. Ilyenkor kezdünk el zavartan magyarázkodni, például a (nem is létező) női kvótát hibáztatni, és fehér zászlót lobogtatni, amire az állítólagosan meglévő női minőségeinket rajzolták fel jó előre. Ekkor elégedetten megdícsér minket: “Ugye mondtam, hogy csodálatosak vagytok?”.
A végére azért mégis csak valami bíztató. Ott lehet hagyni valemelyik sötét sarokban. Igaz, nem könnyű, mert vannak segítői is, akik azt mondják, hogy nélküle egy rendes nő nem megy sehova, nemhogy egy labirintusba. A trükk az, ha nem próbálunk folyton “rendes nők” lenni. Ehhez nem kis kitartás kell, és ami még fontosabb, egymás támogatása. (“Nem vagyunk “rendes nők” de UFO-k se vagyunk!”) Az első lépés, ha meg tudjuk osztani az élményeinket és a kétségeket.

Szóval; szoktátok csalónak érezni magatokat?

doktori védés, 2009

9 megjegyzés:

  1. Hát Móni, ezt (is) nagyon jó volt olvasni! Mikor ezt írtam még egy kicsit zavart hogy nem vagyok "rendes nő", azt hiszem itt löktem el ezt magamtól: http://domonkoskati.blogspot.hu/2012/04/miert-nem-adod-mar-fel.html
    Csalónak sosem éreztem magam, csak nem értettem és sokszor most sem értem a kódokat. De most már nagyon szeretem azt a "rendetlen" nőt, aki vagyok, azért persze néha átszaladt rajtam az a gondolat, hogy túlbecsültem a lehetőségeimet és a képességeimet, vagy az, hogy egyedülálló anyaként túl nagyot álmodok. Aztán valamiért mindig maradok "irreális" és nem adom fel. :-)

    VálaszTörlés
  2. A cikk nagyon jó, több ponton is eszembe juttatta ezt a mai nagyon sajnost :

    http://hvg.hu/egeszseg/20131113_Valojaban_a_ferfiak_a_gyengebbek#utm_source=hvg_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_11_13&type-id=HvgWeekly&user-id=52B88A93&utm_content=normal

    Hát ez nyomor... a szerző nő és valami szakmabeli főmufti, aki rém tájékozatlannak és nagyon rosszindulatúnak tűnik a saját neme irányában :

    "a nők kiválóak az érdekérvényesítésben" - gondolom, azért van dugig velük a parlament...

    és ez: "Az ember nem rúghatja fel büntetlenül a saját evolúciós kottáját, mert ha megteszi, fizeti az árát: sivár kapcsolataival, gyerektelenséggel vagy épp magányosan, elválva, agresszív, bűnöző és boldogtalan gyerekekkel. Azt tapasztalom, hogy a karriert építő nők körében a gyerek nem fontos, csak a róla szóló szöveg"
    Borzalom... gyakorlatilag itt azt ecseteli, hogy a karriert építő nők mellett nincs férfi, de a gyerekek pl. azért ha vannak, ott vannak (ilyenkor szokás a gyermekét egyedül nevelő férfit nagyon sajnálni, nem ám bűnözőt vizionálni a gyermekéből...). Ekkora hiba lenne a nő részéről a karrier igénye ? Hogy szerinte jogos érte minden, de minden büntetés ? És ő maga vajon melyik büntiben részesülve építette a saját nem kis karrierét ?
    HVG újabban ilyeneket lehoz ? Múlt héten volt a "foglalkozása: elvált", nem sűrű ? De ezt már azzal szemben nem ajánlották fel kommentelésre, hehe. Micsoda méltatlan bozótharc ez ?

    Az egységes nőellenes álláspontot jól példázza Kéri tegnapi elszólása is, amin már tényleg csak sírni lehet, mert ha már egy baloldali, felvilágosultabb pasi is ilyen, akkor ugyan mit is várjunk a többitől.
    És hát igen, nem véletlenül nem lett kvóta a szocik idején sem.
    De a gazdasági mutatók is azt tanúsítják, hogy a mi hatalmi elitünk jóval korruptabb a környezőknél.
    Alighanem ebbe a vonalba illik a nők egyre kevésbé eu-konform pozicionálása is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zsurnálszínvonal nem csak a nyelvi, de a szellemi igényesség terén hanyatlik. Ezért inkább a lap archívumából kell olvasni:
      http://hvg.hu/velemeny/200728HVGFriss260

      Törlés
  3. Névtelen11/16/2013

    Igen, szoktam magam imposztornak érezni, furcsa, kicsit kellemetlen. Olyankor jön elő, amikor azt látom, hogy nekem sok dolog könnyebben megy, könnyen veszem, míg mások küzdenek, panaszkodnak, szenvednek érte. Jobban megvizsgálva a különbségeket, azt látom, hogy nincs semmi érdemi különbség a befektetett munkában. Egyszerűen csak én szeretem könnyűnek látni és láttatni az életet. Ez önmagában olyan érzést szül bennem, mintha valami kivételezett, szerencsés sorsom lenne, amit még jó, hogy nem vesznek észre a megfelelő fórumokon, mert biztos rám húznák a vizes lepedőt. De úgy tűnik, az különbség csak az, ahogy az eseményeket megéljük. Vajon miért nem trendi dolog könnyűnek beállítani az életet, miért kell kínlódó ábrázattal előadni azt, ha valaki előre jut, vagy egyszerűen csak megél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A reklamált „trendivé” maszkírozás talán azért sem gyerekjáték, mert az élet a társadalmi aggregátum – mint numerikus többség – számára egyre nehezül. A szürkén küzdelmes mindennapiságok egyre csikorgóbbak, és még a kölcsönkérésre nem szoruló háztartások is éber idejük nagyját taposómalmokban gürcölik végig. A fővárosban elég csak egy nap 1, 2 vagy akár 3 órával korábban kelni fel és széttekinteni a konyháravalóért igyekezők – mi magunk – között a közlekedési eszközökön. A társadalom mostohább arcát látni rajtuk. És nekik még van néhány szalmaszálnyi egzisztenciális kapaszkodójuk. Nehéz ott genderkifogásokat felvetni, ahol a kenyérkereset is ingatag és a gályáztatás is embertelen. És vajon jobb, amikor a rendszerszerű munkakényszert a slim-fit öltönyös menedzser önként pedálozza rogyásig? A technológiai hódítások civilizációs ígérete csúnyán megbukott. Többet és többet kell dolgozni, ugyanannyiért, vagy kevesebbért.

      Törlés
  4. A kongresszus szintéziskereső legfőbb kerekasztalát (Hol a helyünk?) a „jóindulatú divergencia” jellemezte. A mikrofon útja olykor két mondaton belül megjárt tüzet és vizet is, ráadásul elvileg a víz helyeselte volna a tűznyelveket („le a nemi esszencializmussal!”, aminek a beszélgetőtárs úgy örült meg, hogy rögvest a „női tehetségcsoport” elemeit kérte számon a vezetői praxisokon).

    Intellektuálisan fontos volt még a tudományosság és a feminizmus összeférhetőségének megpendítése. Nos, az „értékmentes tudomány” kanonikus bálványát csak az Egész illegitimitása és másként-is-lehetségessége felismerésére alapozó elvi alapállás döntheti le. Ha előzetesen detektálni és kalkulálni tudjuk „a fennálló valóság megtévesztő, hamisító, tagadó erőit”, egyúttal rést kell ütni a bevett tudományosságkritériumon is, amely pozitivista megértésre szorítkozással öntudatosan eltaszítja magától a konkrét kritika „szerepzavaró luxusát”. Csakhogy amíg „csak megért”, addig nyugton is hagyja kutatási tárgyát, legyen az egy csoportmentalitás, vagy valamely társadalmi igazságtalanság. (Marcuse-t sürgősen le kell porolni!)

    A rendszerben nem pusztán a nemekhez rendelt seregnyi funkcióelvárás nem maga „a legfőbb ésszerűség és szükségszerűség”, az uralkodó racionalitás más területen is irracionális. A gondolkodás erre rámutató újradefiniálása be kell vigye a normativitást – de legalábbis a „helytelen", a „kártékony” megnevezhetőségét – is a tudományosságba, ami már önmagában „terapeutikus célzatú” lehet. A feminizmus pedig nem engedheti meg magának, hogy kritikátlanul kapitalizmusbarát legyen (a nyugati demokratikus értékek nincsenek örök junktimban a tőkés gazdasági rendszerrel), éspedig egyáltalán nem taktikai okokból. A „megváltás” reményét a női oldalnak legfeljebb a fölső társadalmi decilisekben nyújthatja – vagy akár teljesítheti be – a rendszer. Akik „egyenlőkké” lettek, azok nem feledkezhetnek meg a rendszerbe kódoltan sokaságként maradó populációtársaikról. Például a kritikai diskurzuselemzés nemcsak nőellenes, de szegényellenes nyelvhasználatokat is le kell leplezzen, de nem külön mozgalomban: a FEMIN-izmus szellemileg innovatív és ütőképes, a „PAUPER-izmus” nem az. Az „elszegényített, prekondicionált elmék” többirányú érzékenyítése pedig közös érdek. A – legalábbis reformista – képzelőerő felszabadítása nem maradhat meg a meglevő gazdasági hierarchiarendszeren belül. A valóságnak nem lehet a status quo a mércéje, és a kívánatosság dimenzióját ki kell terjeszteni a társadalmi összesség felé. Egy fontos lépcsőfok nyilván a többi kisebbségi szerepbe kényszerített öntudatcsoporttal való termékeny szövetkezés – és nem pusztán hatékony praktikák „eltanulása a másiktól”, mint ahogy a kongresszus egyik kérdezőjétől elhangzott.

    VálaszTörlés
  5. Annak ellenére, hogy 13 éve fogalkozom a GE-n belül a női hálózattal nagyon sokat jelentett és remek átfogó képet adott az a konferencia, amin Monikával a fent említett panelban voltunk együtt. Az, hogy a helyzet és a problémahalmaz felvázolása egy napon belül megtörtént talán az áttörés első lépése lehet a magyar nők és férfiakból álló társadalom érdekében. A magyar Nőkongresszus óriási erőfeszítést igényelt attól a néhány nőtől, akik megszervezték. Segítsük öket a tovabblépésben aktívan beszéljünk róla, blogoljunk róla, adjunk nekik, ha igénylik tanácsot, professzionális támogatást vagy osszuk meg gondolatainkat a médián keresztül. Változás csak így érhető el és nekik is erőt adunk.
    Más. Mónika köszönöm a "csaló" jelenség leírását. Most tanultam a kongresszuson a halmozottan hátrányos helyzetről. Ilyen érzésem volt, amikor először utaztam a cég repülőgépén a vezetőkkel. De inkább jó érzés volt. Eszter, te a közép-európai nő, hogy kerülsz ide, gondoltam. Kicsit belecsípve a karomba megállapítottam, hogy ez valóság. Azután megnyugtattam magam: jó, hogy itt vagyok és az utazó társaim nem lehetnek szellemileg visszamaradottak, ha ide engedtek ugye? Inkább megerősödtem a "csalóka" kérdéstől.

    VálaszTörlés
  6. Hajrá Móni! Fantasztikus ez az írás. Én is csaló vagyok, főleg akkor érzem, amikor lelkiismeretes kutatónőkkel találkozom.

    VálaszTörlés
  7. De nagyon jo amit irsz es de sok helyre kellene ennek eljutnia. Milyen jo lett volna akar csak a Kovacs Monika tollabol olvasni 2007ben - azt az eretnek gondolatot mar nem is emlitem, hogy esetleg McIntoshtol 1985ben... Ez a "videki elsogeneracios ertelmisegi" dolog nalunk olyan szepen megmarad feltoretlen dionak, emlekszem mennyire meglepett, amikor vagy ket eve beleakadtam egy amerikai tanulmanyba valamelyik uni oldalan, ami ezt a jelenseget feszegette ( az egyetemi jelentkezeseket, jellemzoen valasztott palyakat, ertekorientaciot vizsgaltak az elso generaciosok es a 2 vagy legalabb egy diplomas szulovel rendelkezok kozott, illetve felvilagosito/tajekoztato programokat allitottak ossze). Emlekszem, lampat gyujtott akkor a fejemben az a tanulmany es nagyon sok beakadasomat megmagyarazta , arrol nem beszelve, hogy megertettem, mennyire fontos.hogy ne csak a sajat elszigetelt esetemkent, hanem a tarsadalmi mobilitas nem tul kellemes mellekhatasakent lassam a botladozasomat es a sok hidegzuhanyt, ami a kodok, jelek ismeretenek hianyabol fakadt. Csalonak meg mindig rendszeresen erzem magam, modjuk ezt nalam az is erositi, hogy kulfoldon az embernek keszsegek es kepessegek vegelathatatlan sorat kell folyamatosan ki-bekapcsolgatnia vagy lecserelgetnie. Elolvasom ma este mit irt KM, koszi a linket.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.