Oldalak

Laman

2013. február 5., kedd

Föld hívja Marsot és Vénuszt


Űrkutatással kapcsolatos bejegyzés következik. Az apropója, hogy igazán jó hírre ébredtünk ma, ami a bolygóközi kapcsolatokat illeti. Így hangzik: a férfiak a Marsról Földről, a nők a Vénuszról Földről valók. A legfontosabb üzenete pedig az, hogy semmiféle Naprendszer-beli, kockázatos és kudarcokkal fenyegető  űrutazásra nincsen szükség a sikeres férfi-nő kapcsolatfelvételhez. Mert a férfiak és a nők – minden eddigi, sokak számára meggyőzőnek és tudományosnak tűnő híresztelés ellenére – lelki működéseikben sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mintsem hogy különböznének.

Valójában persze nem a 2013-as év új felfedezéséről van szó. A nemi különbségek kutatásának régi, sarkalatos kérdései ezek:  Mennyire is különbözünk? Mi az oka ennek? Közel sem egységesek az álláspontok, ám a vitában szinte mindig elhangzik egy ehhez hasonló mondat:  “De hát mindenki tudja, hogy a férfiak és a nők nem egyformák!”  Nos,  ilyenkor gyakran előkerül a Naprendszer, és beúsznak a képbe a bolygók; konkrétan a Mars meg a Vénusz, és a kettejük bonyolult viszonyrendszerét magyarázó, népszerű ismeretterjesztő művek is. (Az ilyen csillagászati útmutatók esszenciájának érzékeltetésére egy idézet: “A marsbéli és vénuszlakók szerelme varázslatosan indul. Idővel azonban az érzések megkopnak, az eddigi természetesnek vett különbözőségek már nem varázslatként hatnak, hanem mérgezik a kapcsolatot. A könyv ezt a kibékíthetetlennek tűnő ellentétet oldja fel tanácsaival.”  - Bookline ajánlás, Gray, John: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. Trivium Kiadó, 2007)
Szóval felmerül most a kérdés, hogy mit kezdjünk ezekkel a útikalauzokkal, amelyek nélkülözhetetlennek tűnhetnek, segítve az eligazodást a másik bolygóról származó, egyébként teljesen érthetetlen űrlényekkel való bánásmód kacifántos útjain.
Nos, a helyzet az, hogy egyáltalán nincsen szükség ilyen útmutatókra, mert igazából nem léteznek az általuk kreált, szinte kibékíthetetlen ellentétek. A létező különbségek pedig talán pont azért tűnnek problémának, mert a nemi sztereotípiákat meglovagolva, és azokat a végletekig hajtva próbálják igazolni nélkülözhetetlenségüket ezek a “hétköznapi útmutatók”.
A legtöbb pszichológiai jellemzőről valójában NEM lehet azt mondani, hogy az egyik vagy másik nemhez köthető. Arról van szó ugyanis – ez a mai friss cikk is ennek tudományos igazolása - hogy egy-egy vonás tekintetében a változatosság a nemeken belül igen nagy, miközben az átfedés a nemek között ugyancsak kiterjedt. Szemléltetésül végezzünk egy gondolatkísérletet! Válasszunk ki véletlenszerűen egy férfit és egy nőt, és vessük őket össze mondjuk az  asszertivitás vonatkozásában! Próbáljuk megjósolni, hogy melyikük fog kikerülni “győztesen” az összehasonlításból! Folytassuk a tippelést, újabb és újabb véletlenszerű férfi-nő párokat kiválasztva! A sztereotípiára támaszkodva valószínűleg sokkal inkább a férfiakat válsztjuk, de a helyzet az, hogy gyakran tévedni fogunk. Ugyanis nem fogjuk tudni nagy biztonsággal megjósolni, pusztán a nem alapján, ki az asszertívebb!  Egy másik összehasonlítással is szemléltetve ugyanezt: a véletlenszerűen kiválasztott nő-nő párok tagjai közötti átlagos távolság sokkal nagyobb, mint a véletlenszerűen kiválasztott férfi-nő párok közötti átlagos távolság. (A statisztikai adatokon nyugvó, valószínűségszámítási elvek alapján levezethető bizonyítástól itt most tekintsünk el. Az ínyenceknek itt van ez a szép grafikon, amelyen a “férfiasság-asszertivitás” jellemzőjének megoszlását ábrázolják szemléletesen.  Magyar nyelven is olvasható továbbá egy régebbi, de igen alapos összefoglaló tanulmány a nemi különbségek tényszerű, tudományos számbavételéről, Gervai Judit, a biológiatudományok kandidátusa jegyzi.)
forrás: http://www.sciencedaily.com/
Szép lenne, ha most mindenki a fejéhez kapna, aki eddig sorvezetőként használta a bolygóközi útmutatókat, és megkönnyebbülten elhajítaná azokat. Elidőzve e kellemes fantáziánál kicsit, majd visszatérve a realitás rendszerigazoló valóságára; sokkal valószínűbb, hogy jönnek majd a rendreutasító kommentek, és az újabb feminista összeesküvést sejtő gyanakvás: ‘ezek’ (újabban szólva: “genderfeministák”) már megint össze akarják mosni a nemeket, mi lesz így az örök értékekkel!
Elébe menve ezeknek a reakcióknak: nem szándékunk a nemi különbségek tagadása, ellenben azok kritikus szemléletére buzdítanánk az értő olvasót. Tényleg mindenütt ott vannak, vagy csak elvárjuk őket? Ha vannak is, mi a jelentőségük a mindennapokban? Valóban segítenek eligazodni a világban? Mi mindenben korlátoznak minket?
A nemi szerepekkel kapcsolatban bizony nagyon mélyen gyökerező, alapvető hiedelmekeket találunk (alapos áttekintés pl. SandraBem-nél). Ezek erősen beágyazottak kulturálisan, gondoljunk például a vallások teremtésmítoszaira vagy akár a tudományos magyarázatokra is. Ez utóbbival kapcsolatban ugyanakkor álljon itt egy ugyancsak tudományos reflexió:

“Úgy tűnik… ismét előtérbe kerül a nemek közötti különbségek biológiai magyarázata, ezúttal a nők és a férfiak eltérő agyműködésére vezetve vissza a képességekben, viselkedésben és attitűdökben található különbségeket. … ezek a világsajtó által is szenzációként tálalt, s ezért tudományos súlyukat többnyire aránytalanul meghaladó hatást keltő felfedezések, egy-egy kutató(csoport) mások által ritkán megismételt és megerősített vizsgálatának eredményei. Mivel a nemekkel, a szexualitással kapcsolatos téma mindig nagy érdeklődést kelt, ezért a nemzetközi nyilvánosságot élvező tudommányos szenzációk hangzavarában elsikkadnak azok a kritikus hangok, amelyek e kutatások színvonalát, az eredmények reprodukálhatóságát, vagy éppen a megfelelő kontrollvizsgálatokat kérik számon.” (Gervai Judit, fentebb idézett mű)

Érdemes tehát kritikusan szemlélni a tudománytos eredményeket is. Ha (britt!) tudósok mondják, hogy férfiak és nők alapvetően, születésétől fogva eltérőek, biológiai és pszichológiai értelemben is, biztos, hogy tényleg így van? A legfrissebb termésből szemezgetve mondjuk például hogy tényleg létezik a férfi-influenza, vagy hogy a férfiak által túlzásba vitt házimunka rossz hatással van a házastársi szex mennyiségére?

Föld hívja Marsot és Vénuszt. Ideje hazatérni!


Otto Weininger (1913): Nem és jellem, 211.o.

Update. Egy kiváló prezentáció egy matematikustól, a feltételezett nemi különbségekről a matematikai képességekben.

3 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy a 23 és fél éves korában elhunyt Otto Weininger honnan vette a tapasztalatait...

    VálaszTörlés
  2. Hát igen... És ez egy tudományos mű volt a maga korában! És voltak ennél cifrábbak is. :-/

    VálaszTörlés
  3. Az Amerikai Pszichológiai Társaság összefoglalója a nemek között különségekről, a tudomány mai állása szerint: http://www.apa.org/research/action/share.aspx

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.