Oldalak

Laman

2013. március 24., vasárnap

Ha egy nő csinálja – konkrétumok


Most akkor a nők szerepéről és felelősségéről öt bekezdés, az elmúlt két hét termésének tükrében. Mert olyan gyakran mondjuk, hogy ők is tehetnek róla, bizony.

(Egy.) Az egyik kedves szakdolgozóm különféle reklámokat vizsgál, hogy mit, miért és hogyan, most nem részletezem, majd megteszi ő egy vendégposztban, amikor elkészül a kutatás. Amiért most idézem, az egyik ingeranyagként használt plakátnak az esete. A kép lényege körülbelül az, hogy egy alsóneműben lévő női altestet látunk, a biztonság kedvéért még a melleiből is megmutatnak egy kis részt. Az altesten, bugyiba nyúlóan egy szexi tetoválás, ami egy sajtóorgánumot hirdet, a szlogen hozzá pedig hogy ‘nyomot hagy benned’. A reklám elemzésétől tekintsünk el, ami most fontos, az a közben megtudott tény, miszerint a plakát “női munka volt”, és a kivitelezést végző nőnek ugyancsak tetszett az eredmény. Szóval akkor egy nő csinálta. Hm.

(Kettő.) Van itt ez a cikk, ami a fejünkre olvassa, hogy a karrier-család dilemma valójában nem létezik, hanem egyszerűen csak lusták olyan munkát találni a magyar nők, ahova “fütyürészve mennek be”, és aztán vidáman elvégzik otthon a házimunkát is. Az írás szép hullámokat vetett, sok komment, és nagyszerű válaszcikk is született rá. Tanulságos a kommentfolyam, amelyből megtudjuk például; van, aki szerint szomorú, hogy komoly intézményekben lehet tanulni a feminizmusról, mert az tulajdonképpen egy betegség. Na jó, ez merőben önkényes kiemelés volt, összességében a felháborodás, értetlenkedés dominál a kommentekben, reflektálva a cikk feltételezésére, miszerint a magyar nők valójában nem is akarnak dolgozni. Amiért ez a mostani gondolatmenetünkbe illő, az a többször előkerülő megállapítás, miszerint “ezt a baromságot ráadásul nem férfi írta”. Szóval akkor egy nő írta. Hm.

(Három.) Egy nol-os videóból megtudhatjuk hogy időközi választáson verseng egymással két ellenzéki jelölt a képviselőségért. Az eredeti cím szerint "Csinos hölgyeket vet be az ellenzék a Fidesz ellen". Azóta ezt átírták, de a tartalma mit sem változott. „A dolog másik pikantériája, hogy az ellenzéki szavazatokért két nagyon csinos hölgy küzd egymással.“ – vezeti fel a riporter - nyilván frappánsnak gondolt - mondata a tudósítást. Ahol is egy irritáló háttérzene („girls, girls, girls...“) előterében pózoltatják a két jelöltet. Ők ugyan decensen öltözöttek, de a kameraállás és mozgatás egyértelműen tárgyiasítja őket. Itt meglepően kevés a komment, és inkább politikai erővonalak mentén zajlik a beszélgetés, de megtudjuk azért, hogy “politikusnak sajnos szőkék”, valamint hogy felháborító, ahogyan “a nőiességüket használják ki politikai haszonszerzésre” a jelöltek. Némileg ezt a gondolatot erősíti egy – egyébként nagyon jól megírt – kritika is, miszerint a politikusnők felelőssége, hogy maguk is belemennek ebbe a játékba. Szóval hogy a nők is benne vannak. Hm.

(Négy.) Ez meg sajnos nagyon durva. Családon belüli erőszak és inceszt. Fiú bántotta az anyját. A bűncselekmény súlyához mérten sok és kegyetlen a komment is, az elborzadástól az elkövető megkínzásos büntetésének vágyképén át az ilyenkor szokásos (rasszista) pogrom-fantáziákig. Amiért ez most idekívánkozik, az a konklúzió, miszerint az anya is felelős azért, hogy ez megtörtént vele. A gondolatfelhő az eset felett: hiszen ő nevelte “ilyennek” a fiát, na meg tudhatta volna előre, hogy ez lesz, miért nem menekült el, de ha már előre nem, legalább azután, hogy először megtörtént, egyébként is hihetetlen hogy nem volt ereje védekezni. Szóval a nő (is) tehet róla. Hm.

Egy, kettő, három, négy. Az ötödik meg összefoglalólag a kérdés: mi van akkor, ha egy nő ír egy nőellenes cikket, ő csinál egy szexista hirdetést, ő is hagyja, hogy szexista módon mutassák be, nem tesz ellene semmit, hogy  megerőszakolják és bántalmazzák? Miért születnek meg a fejekben ezek a “de hát a nő /is/…” kezdetű érvelések? Mi következik mindezekből?
Hamarosan innen folytatom a bejegyzést, de kíváncsi lennék addig is a Ti gondolataitokra; vajon miért jön be mindig ez a “nők csinálják” szempont a helyzetek magyarázatában? 



4 megjegyzés:

  1. Egy: Sajnos fogalmam sincs, hogy ez melyik reklám, pedig próbáltam keresni, de csődöt mondtam én meg gugli!
    Kettő: Volt egy sejtésem, de azért megnéztem, a feminizmusnak nincs BNO kódja, tehát nem betegség. Nagy kő esett le szívemről :-) Viszont sokkal inkább tünet, egy rosszul működő társadalom okozta tünet. A cikket olvasva végig az járt az eszembe, hogy írója a középosztályon kívül mást még álmában sem látott. Meg az is, hogy az én közvetlen környezetemben nemcsak diplomám, de még érettségim is csak nekem van, ezért én nyilván egész másképp látom, de hogyan mondjam el ezt valakinek, aki nem úgy és nem abban nőtt fel, és nem úgy és olyan környezetben él ahogy én. És én, a tapasztalataim birtokában képtelen lennék csak azt tanácsolni egy nőnek, hogy: Állj ki magadért! meg Harcolj!, csak azért mert én is ezt teszem. Mert hozzátenném azt is, hogy ne számíts diadalmenetre, lehet, hogy egyedül maradsz két gyerekkel (Vagy én, vagy a munkád!), életed párja ott próbál meg keresztbe tenni ahol tud, a családi találkozókon megkérdezik: Minek tanulsz már megint, nem vagy te normális! Ezt akartad, a gyerekeidnek, hogy apa nélkül nőjenek fel? Egyedül maradsz, nem lesz senkid! Tudod, egy házasságban nem lehet mindig úgy ahogy te akarod! stb. stb.
    Három: A politikus interjú videóját az érintettek csak akkor láthatják, ha már elkészült, és még ha megegyezés született is arról, hogy lehet beleszólásuk utólag, ez sokszor csak üres ígéret. Pl. Elküldik a videót, nem tetszik, szóvá teszed, erre ők azt mondják már nincs idő változtatni. És akkor vagy az van, hogy nem adják le, nem teszik közzé, vagy belemész, hogy úgy ahogy van közzétehetik. Nem tudom, hogy egy kezdő politikusnő bele mehet- e abba, hogy nemet mondjon egy ilyen videó megjelenésére?
    Négy: Ez a vélemény annyira undorító volt (számomra), hogy nem bírtam nem kommentálni. Senki nem érdemli meg, hogy erőszak áldozata legyen. Ez egy alapvetés! A meddig háríthatom a felelősséget anyámra kérdésre pedig sajnos még nem kaptam választ vitapartneremtől (Az egyik Facebook oldalon született párbeszédre utalok épp.).
    Összefoglalva, az áldozat hibáztatás azért nem múló szokás, mert kényelmes. 1. Nem kell kiállni az áldozat mellett, ezzel szembekerülve az agresszorral. Könnyebb belerúgni abba, aki már a földön és amúgy is alig mozog. 2. Felelősség áthárítás: Tudniillik nem az én hibám, hogy megvertem, megerőszakoltam, ő beszélt sokat, ő hordott túl rövid szoknyát, tehát ő a felelős... Mi??? Hogy rajtam is múlik??? Hogy nekem is uralkodnom kéne magamon??? Most ugye viccelsz! 3. Alap tévhit: Rossz dolgok csak rossz emberekkel történnek! Ebben annyira hiszünk (vagy annyira elhisszük), hogy nemcsak az áldozatot nem védjük meg, hanem mélyen hallgatunk, ha velünk történik valami rossz.

    VálaszTörlés
  2. Ha nő (is) csinálja, az mentség, takaró és felnagyítható bezzegeléssé. Jellemző, hogy provokáló inger nélkül is megragadandó apropóként kezelik, bizonygatandó precedensként mutogatják. Mintha a viszonyok, az indulófeltételek nem lennének tradicionálisan cinkeltek. Példázható vele, hogy a szériás gyári klisét lám, a nő maga sem érzi kényszerzubbonynak, sőt.
    Ettől még a nő effajta tanúsító megtestesülésével érvelő maga is csak a konkrét eset erejéig kérkedik, úgy lobogtatja, mint a valószínű hipotézisre kapóra jött ellenpéldát. Örül a játékának, de azzal nem alkot semmilyen aranyszabályt, csak az egyedi esettel kereplőzne.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen3/28/2013

    Szerintem az lehet e népszerű érv mögött, hogy a leegyszerűsítő logika érdekcsoportok egyszerű harcaként látja a társadalmi csoportok viszonyát, és axiómának tekinti, hogy mindenki tudatos, mindenki felismeri, az ő csoportja számára mi a jó, és következetesen, az eszközök közül szabadon választva, tudatosan és egységesen ezért az érdekért küzd. Ez a TGM-féle "a környezetvédők: cserjék" logika. Amit csinál az adott személy, az bizonyítja, hogy mi a jó neki, ha nem lenne jó neki, nyilván nem csinálná, avagy: ő csinálta, magára vessen (ez gyakran előkerül a szeretőnek álló nők és prostituáltak esetében). Tehát e logika nem vesz tudomást arról, hogy hatalmi különbségek vannak, és hogy a kisebb hatalommal bíró csoport szeretne, avagy kénytelen némi kockacukorért illeszkedni, vagy hogy mik volnának a következményei az érdekeiért való kiállásnak; nem vesz tudomást arról sem, hogyan lesznek egyes nők is önmaguk öntudatlan vagy félrevezetett ellenségei, nem vesz tudomást a bonyolultabb összefüggésekről általában.

    VálaszTörlés
  4. Hát, nem folytattam a bejegyzést, de nem lustaságból, hanem mert befejeztétek helyettem! :-) Szóval hogy mi van akkor, ha egy nő (is) csinálja/elfogadja. Az áldozathibáztatás - amiről irtok - szinte reflexes /ön/igazoló, /ön/felmentő és /ön/nyugtató stratégia: mindenki azt kapja, amit megérdemel, következésképpen ha én rendesen csinálom a dolgaimat, velem ilyesmi nem történhet - másokat meg minek sajnálni, ha maguk tehetnek róla?!
    A következő fokozat a csoportok/társadalom szintjén ugyanez a mechanizmus, ahogy csakazolvassa irta; ha nem látjuk a hatalmi különbségeket, akkor vakok vagyunk arra is, hogy nem minden /alárendelt/ csoport cselekszik mindig úgy, ahogy szeretne...
    Másrészt pedig - ahogy a rendszerigazolás elmélete olyan szomorúan lefesti - sokszor tényleg az van, hogy elhisszük; "minden úgy van jól, ahogy van" :-/ (erre szokták azt mondani, hogy az elnyomott is részese az elnyomásának - de ezt ne úgy értsük most, hogy tehát megérdemli, hanem sokkal inkább úgy, hogy működnek azok az rendszer-szintű folyamatok, amelyek arra tanitanak, hogy elhiggyük: tényleg igy van ez rendjén...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.