Oldalak

Laman

2013. március 8., péntek

Így kívántok Ti


A blog harmadik nőnapja van. Bejegyzés nélkül ez sem maradhat; egy volt mérgelődős, a kettő egy elmélkedős, a három meg a magyar igazság. Arról, hogy mi kell a magyar nőnek. Nem csak március 8.-án persze, de ez mégis csak egy kiemelt nap, amikor elfogadottak, sőt, tukmálva vannak a nők igényei. Már amennyiben azok bizonyos keretek között maradnak. A létező vagy annak gondolt vágyak kielégítésére néha bizarrnak és/vagy újítónak tűnő javaslatokkal is találkozhatunk. Idei kedvencem a ‘tőzeges arcpakolás’ (keressen rá, aki nem hiszi!), meg a ‘feszültséglevezető lövöldözés’. Ez utóbbit úgy kínálják, mint ami a “kapcsolaton belüli feszültség levezetésére tökéletesen alkalmas,” valósághű fegyverrel és kicsi műanyag golyóval.
A női igények feltérképezéséhez az ötletet egy könyvkereskedés adta;  ami megkönnyítendő a férfiak dolgát összegyűjtötte “a hölgyek által kedvelt szórakoztató- és szépirodalmi könyveket, pszichológiai és életmód témájú” kiadványait. Hát, az olvasó nő számára elég markáns teret jelöl ki a virtuális könyvtárban. A polcot a ‘Boldogság recepje’, majd ‘A Lord titka’ és ‘A neccharisnyás papnő pajzán szigete’ nyitja. Aztán jön a nyakék, a sors meg a teremtő gazdagság, megfűszerezve némi óegyiptomi misztériummal és a vonzás törvényével. De van biztos menedék, lúgostó édességekhez az emésztés és a pszichológia kapcsolata. Intimitás és a vad elefánt megszelidítése, mágiák, menedék, napnyugta. Megmagyarázhatatlannak tűnik – de hát a nők olyan kiismerhetetlenek – hogy a “Cseltár – Öltözz ki, csajozz be, légy király!” férficsizma hogyan kerül erre a finom, nőies ízléssel megterített asztalra. Talán segít ennek megoldásában a ‘békés harcos’, aki az ‘önismeret és a megvilágosodás felé’ haladni tanít. Jaj. Ezen a ponton eltűntem a párkapcsolat – evés – önismeret virtuális bermuda háromszögében, de akkor jött  Eve Ensler (77. helyezés, épp csak lemaradva a ‘Provance-i szerelembalzsam’-tól), aki megadta a GPS koordinátákat, így sikeresen visszataláltam a saját valóságomba. Marslakónak érzem magamat - bár mindig azt mondják, hogy a Vénuszról jöttem. Gondoltam hát megkérdezem magukat a nőket a blog Facebook közösségén, egy “on-line, nem reprezentatív kérdőíves kutatás” keretében (ahogy mostanában ezt mondani szokás, ha fajsúlyosabbá akarjuk tenni a kiscsoportos magánvéleményeket). Szóval hogy mit szeret(ne) olvasni a magyar nő. Íme.

Csokoládét. Red Army/Handbook on German Forces-t. Iwaszkiewiczet, Panait Istratit. Polcz Alaine-t. Pálferit. Doris Lessinget; dalol a fű, asszonysorsok vannak, ötödik gyerek is. Naomi Kleint: The Shock Doctrine. Zimbardo Lucifer hatását, Vian tajtékos napjait. Utas és holdvilágot. Sántaiskolát. Nabakovot és Seligmant.
Aztán szeretne még szakmai könyveket is. Például összehasonlító konduktív pedagógiát. Egy új Osiris helyesírási szótárt. A képes állatorvosi ultrahang atlaszt. Szociálpszichológiát; Banaji és Greenwald: Blindspot: Hidden Biases of Good People. Sheryl Sandberg: Lean in: women, work, and the will to lead. Variációs elveket a fizika alaptörvényeiben. Bármi élettudományt.
Mi van még? Kortárs brit regény. Osprey összes II. világháborús része. Gyűrűk ura/szilmariolok/babók középfölde térképmelléklet. Sci-fi William Gibsontól. FEMEN könyv. Saramango, az elefánt vándorútja. Mauzóleum. Pynchon the crying of lot 49.
A házsongárdi temető régi sírkövei. Fábián Kati könyve magyarul. Iskola a határon.  Huszár Ágnes: A nő terei. Eve Ensler érző lelkei és Rados Virág Bipolárisa. Szabó Magda pillanata. Robert J. Sawyer trilógia. Szerelem és karma. Falcsik Mari meg a nő olvas. Sapkowski Vaják-trilógia. Valami bütykölős meg Hamvas. Skandináv ételekről szakácskönyv (képes, albumszerű!) Vagy estleg Mohamed hadíszairól valami. Goldbook történelmi regénysorozata. Lengyel nyelvű könyvek, vagy Harlan Coben. Réz Lola összes! Faludy György erotikus versei, Erica Jong: Sugar in my bowl.  
Még meg se jelent Song of Fire and Ice 6. kötet, de addig is Philippa Gregory. John Irving – One person. Sjón: A macskaróka. Cormac McCarthy: Az út. Bridget Jones folytatása. Merle, bármlyeik. Bradbury Fahrenheit 451.
Ja igen, és a nők amerikai zenében játszott szerepéről valami (a mandolintanulás miatt :-)).

Ám a nő nem csak olvas, hanem bevásárol (v.ö. cekker), szórakozik és szépítkezik is. Milyen meglepetésekre számíthat nőnap alkalmából ezekhez kapcsolódóan? Nézzük a barkácsáruházakat, a műszaki cikkek forgalmazóit és a bevásárlóközpontokat is (nem teljeskörű az áttekintés)!
Az elektromos és elektronikus cikkek kérdésében a női vágyakról mintha azt gondolnák, hogy azok a testszőrzettel való foglalkozás körül serkennek. Az önsanyargatás fokozatait lassan bevezetve, a sort a hajszárító nyitja, majd következik a hajsimító vagy göndörítő (éljen az ambivalencia!), és az epilátor. Na és a ‘kúpvas szett’, ami pont úgy hangzik, mint valami BDSM segédeszköz (de nem az). Mondjuk nem tűnik  barátságosabbnak az aprítólabda sem, de a kínálatot békésen zárja az ismerős botmixer készlet. Szóval csak be kell dugni, és működik; szárítás, húzás, tépés, aprítás, kutyulás.
De vannak nők, akiknek ez nem elég (avagy máshonnan nézve semminek se tudnak örülni), mert inkább ilyesmiket szeretnének:

E-book olvasó, notebook, laptop (dögös!), fényképezőgép, telefon a régi helyett, pendrive, kávéfőző, LCD televízió, iPad, tablet-tok, egy rendes fülhallgató, egy cuki virágos fúrógép,  ütvefúrós vibrátor. A valóságtól abszolút elrugaszkodottak pedig lecsatolhatós billentyűzetű gépet akarnak, ami laptop és táblagép is tud lenni. Na meg egy kétmagos processzoros okostelefont (Ubuntu android-képes!).

A barkácsáruházak ajánlatait tanulmányozva egy merőben szokatlan (de hamar meg tudom szokni :-)) kép fogadott az egyik online szerelési tanácsadó oldalon;  nők is szerelnek. Igaz, ennek az áruháznak egyáltalán nincsen nőnapi akciója (lehet nem véletlenül?). Másoknak viszont van, de sajnos idén sem következett be a gumós virágokat elsöprő paradigmaváltás. Mondjuk a szokásos virágfelhozatal mellett kifejezetten újszerűnek tűnik a vetőburgonya és az uborka mint ajándékötletek. Az alternatív valóság egy szelete, a kereslet oldalról:

Falfesték, mert beáztunk. Mutatós vasvilla, black and decker, ajándékkosár (csavarhúzó, vízmérték, ütvefúró, pemzli, csavarok és tiplik ), szerelőkészlet. Kerti garnitúra nyárestékre. Létra (házhoz szállítással). Belsőfoltozó készlet. Szerszámostáska övtáskának. Szög (4 cm hosszú, úgy 30-40 darab). Kőbalzsam, radiátor légtelenítő pöcök és periszkópos eresz falevéltelenítő.

Tobzódásunk utolsó állomásai a bevásárlóközpontok voltak. Itt aztán mindent lehet(ne) kapni, de az ünnepi ajánlat ehhez képest meglehetősen szűkmarkú.  Manikűr és smink, illetve kaspó, pezsgő, marcipántorta, meg persze a gumósok.  Az alternatív igények pedig:

Videójátékok, sör (ha másként nem megy, rózsaszín dobozban), öt darab nyári gumi, szereléssel (akciós!), olcsó virágföld, egy üveg hordós érlelésű tokaji furmint (Áts Karcsitól). Életre szóló házhozszállítás. Abszint, játékpuska, madáreledel. Új kuktában finomra főzött ennivaló. Torta!!! Macskakaja. Idő és tér (de ez már teljesen elrugaszkodott kérés. :-) ).

Ideje lassan befejezni a bejegyzést, pedig most jönnének csak az igazi meglepetések! (Például akciós pendrive, sörkostolás, fitness-wellnes, mellnagyobbítás és otthoni ajakfeltöltő kezelés, kite buggy és quad túra, szilvapálinkás felöntés a szaunában, ortopéd cipő és csoki). A túl hosszú bejegyzéseknek viszont pont a vége előtt szörföl tovább az olvasó (továbbá mindjárt el kell kezdenem egy tréninget), úgyhogy huszárvágás következik.
“Összehasonlító kvalitatív kutatás”-unk általánosabb tanulságainak levonását egyébként is jobb, ha az olvasóra bízzuk. (Ajánlott vezérfonal: hogyan lett a nemek közötti egyenjogúságról szóló nőnapból a jóindulatú szexizmus lekenyerező gesztusa?)
Minden jel arra mutat, hogy a párhuzamos világok egyikében az “Igazi Nő” lakik, akiről elég pontosan lehet tudni, mi kell neki. Az egyéb világok pedig, ahol a valódi nők laknak, tele vannak bizonytalansággal. Mert hogy mindegyikőjük mást akar. Én például most azt, hogy megússzam ezt a napot virág nélkül. Drukkoljatok!
festmény
http://thenewwomensmovement.tumblr.com/post/15071751352/ive-listed-a-few-feminist-paintings-in-my-etsy


(Köszönet a blog közösségének a gyűjtőmunkáért és a közös álmodozásért! :-) )

4 megjegyzés:

  1. A sport kimaradt a kutatásból. :) Ehhez kis adalék: http://www.facebook.com/mandalajoga ("Éljen a pozitív szexuális diszkrimináció! Nőnapi akciónk: ma minden női gyakorlónknak megdícsérjük egy ászanáját!") továbbá a hozzá tartozó kommentek is érdekesek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. így egyszerűbb megnézni http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151372732001089&set=a.402190106088.167906.183395511088&type=1&theater

      Törlés
  2. Jogos, pedig nagyszerű vizsgálati terep lenne! A jógastúdió szándéka jóindulatú (mit oly sokszor az ilyen szándékok), a megfogalmazásuk pontatlan ("szexuális" nem egyenlő "nemi"-vel!), a körülötte támadt pajzán lelkesedés meg...

    VálaszTörlés
  3. még annyi, hogy én nem szeretném ezt olvasva, hogy ők dícsérgessék az akármelyik és akármilyen ászanámat...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.