Oldalak

Laman

2014. május 4., vasárnap

Hol van anya?

Én ma egészen eddig csendben tűrtem az anyák napját; egy Doris Lessing novellán és egy doktori disszertációra megírandó opponensi véleményen felváltva gondolkozva, a kellemes létezés állapotában éppen. Na jó, kicsit az is van, hogy lapítottam; elég nekem nőnapon mindig az ünneprontónak lenni, nem, az anyák napját idén én aztán nem vállalom be. De jött ez a kép. (Igaz, magamtól biztosan nem nézem meg, elvégre lapítás van, de Gy. mint mindig, megtalált! :-) )

Furcsamód azonnal megszólítva éreztem magamat az apának szóló, egyáltalán nem költői kérdéssel. Logikusan szemlélve az üzenetet, én ugyan az lennék, akit a gyerek éppen az apján keres, maximum tehát lapíthatnék valahol, hátha nem találnak meg (ejnye!). De békén hagynak, feminista családokban (is) szoktak ilyent a családtagok, szóval  egy általánosabb szinten tudok most azon gondolkodni, hol is van anya. Lássuk! Lehet hogy éppen a dagadt ruhát teregeti a kertben, vagy a kapott virágokat rendezgeti vázába a nappaliban. Esetleg az idillikus anyák napi családi ebéd romjait takarítja el a konyhában. Vasalja a jövő heti ingeket a háztartási helyiségben. A legjobb: a kisszobában, a másik gyerekkel gyakorolja éppen a meglepetés (!) anyák napi verset a hétfői iskolai ünnepségre. Aggodalomra tehát nincsen ok, biztosan a közelben lesz valahol, és apa nyilván tudja is a megfelelő választ erre az egy darab kérdésre, amit az ő feladata megválaszolni. A megtalált anya pedig enni ad, betakar, odaadja, megmutatja, segít, vígasztal, elenged, elmagyaráz, porcukor hull kávéba, mártásba. Mindenki a helyén, a világ rendben, boldog aki megtalál, az ő küdetése ezzel teljesítve, visszatérhet  meccshez és sörhöz egyéb fontos tennivalóihoz. Még boldogabb, akit megtalálnak, mert minden egyes megtalálás abban erősíti meg; nélkülözhetetlen.
Most már mindegy alapon görgetem a hírfolyamot a Facebook-on. Anyáknapi üzenetek. “A mindennapok hősei az édesanyák.”, “A világ legszebb és legnehezebb foglalkozása.”, “Isten nem lehet jelen mindenhol, ezért teremtette az anyákat.“  Heroikus, nehéz, ember feletti feladat. És meghatottan állunk a felismerés felett, virággal, édességgel, iPad-del (a modern édesanyáknak!), egyéb lekenyerező ajándékokkal elismerve az áldozatot.
Végül ennél az írásnál állok meg. Érdemes lenne újabb válaszokat találni a „Hol van anya?“ kérdésre. Mondjuk azt, hogy „Fogalmam sincs, de biztos jól érzi magát ott, ahol van.“ Esetleg: „Ma én vagyok az ügyeletes, aki az életben tartásodért felel, szóval nekem mondd, miben segíthetek.“ (Na jó, ezt talán még finomíthatjuk. :-) )

Tessék, itt az ünneprontó poszt (Gy.-t lehet hibáztatni érte!); a lényegi mondanivalója az lenne: baj van az “anya csak egy van” örökbecsű és andalító igazsággal és a tövén burjánzó jóindulatú szexista üzenetekkel. Hasznuk kétségtelen; remek keretet adnak arra, hogy az unalmas, deprimáló, monoton és hiábavalónak tűnő dolgokat is úgy végezzék el a nők, hogy közben építhetik az önbecsülésüket. Nem is olyan rossz fizetség az egyenlőtlenségért.

Jobb lett volna lapítani. Az opponensi vélemény most már biztos, hogy csak éjszakai műszakban lesz készen. Pedig vacsorára mirelit pizza lesz, és virágokat sem kellett rendezgetnem.

szabomo - Iván, 2004

8 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy a te világodban a férfi a meccsbámuló sörivó "jószág" a nõ pedig az elnyomott áldozat, a valóságban meg egy kicsit azért árnyaltabb a kép - már ha az ember nem feltétlenül olyan csakazértis-feminista.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a hozzászólást nyugodtan egyenbélyegződre írhatod, és minden felületre pecsételhetsz vele, ahol meglátod az undorreflexbe rándító – ám mibenlétét megismerni semmiképp nem kívánt – „feminista”-betűkonfigurációt. Itt is rendeltetésszerűen használtad: megspóroltad vele, hogy mondandód akár csak eseti kapcsolatban is legyen az apropónak kiszemelt írás tartalmi elemeivel.

      Törlés
    2. Ezt a blogot az első bejegyzés óta olvasom, sőt kedvelem és általában tetszik, amit Szabó Móni a feminizmus ügyéért e "hasábokon" tesz. Ez a poszt nem tetszett, mert sarkítottnak, egyoldalúnak és egy kicsit tényleg ünneprontónak érzem. De nem haragszom én ezért senkire! Nincs gondom az ominózus betűkonfigurációval sem és bár nagyon a lelkem mélyére láttál egy 2 soros komment alapján, azért hogy engem mi rándít undorreflexbe - azt érzésem szerint kissé túldimenzionáltad. Tán haragszol...

      Törlés
    3. Ez az írás nem az én világomról szól (maximum annyiban, hogy az én anyáknapjámról is árul el néhány információt az utolsó mondatban. Az anyáknapi mémekről szól, és arról, hogy milyen a fonákja az anyák napi negédességnek. Hogy ünneprontó lesz, azt már a megírása előtt tudtam, ahogy azt is, hogy miért. Identitásfenyegető lehet, férfiaknak és nőknek is, ha mögé nézünk a virágcsokornak. Egyetértünk, Frobben, hogy a valóságban árnyaltabb a kép. Én azokra az árnyalatokra próbálok meg rámutatni, amiket akkor tudunk meglátni, ha képesek vagyunk a saját, egyéni szerepünk fölötti szinten nézi, mondjuk az anyáknapját. Nem az egyének szintjén kell itt látni és érteni, mert nem arról írok, hanem hanem a rendszer szintjéről. Ha megmaradunk a személyes szinten, akkor leragadunk olyan - szerintem semmiképpen sem érvényes - magyarázatnál, miszerint az én világomban a férfi egy sörivó jószág, a nő meg áldozat.

      Törlés
  2. Maradnék a kaptafámnál: a központi problematikánk szociális dimenzióját nem kéne feledni. Az ilyen remek írások jól jönnek ehhez: http://dinamo.blog.hu/2014/05/04/o_az_az_anya

    A CNK sok megszívlelendő tézise után a végén szarvashibát vét: "Meggyőződésünk, hogy a magzat sorsáról egyedül a terhes nő képes és jogosult döntést hozni az adott élethelyzete ismeretében". Ez abszurd és életidegen ultraindividualizmus. Hogy feltételezhetik, hogy minden várandós nő elhagyott szingli, saját magányos közeljövőjébe zárva? Hol marad a két potenciális szülő együttes(!) döntésére hivatkozás (a kétségkívül ki nem kérdezhető magzaté ellenében)?? Ha van anyajelölt, akkor kellett ott ólálkodjon egy apajelölt is. Ő és a bevonandó akarata hová tűnt el félúton? Az érvelésük elméleti igényű, ahonnan a logika semmiképp nem zárhatja ki a gyakorlatban netalán a döntéstől olykor-olykor vissza- vagy elhúzódó másik felet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hát. A beidézett írás nagyszerű. Az első érzésem az olvasása közben a szégyenkezés volt. Úgy gondolom, hogy tudatában vagyok privilegizált helyzetemnek, de jó ha néha egy-egy újabb kontextusban emlékeztetnek rá. (Itt most a középosztálybeli, fehér értelmiségi nő feminizmusának luxusára gondolok, aki most éppen az anyák napján fanyaloghat a virtuális térben).
      Az abortusz kérdésében; nem firtatom az "apajelölt" elvi jogát a döntési helyzetben, ugyanakkor pedig nem tudok elszakadni attól az alapvető jogtól sem, ami a saját test feletti kizárólagos önrendelkezést illeti. (Hm, nem véletlenül nem írtam még sosem az abortuszról.)

      Törlés
  3. Szóval van az, amikor beküldöm a gyereket a háztartási helyiségbe (hehe, csak a kedvedért), hogy ugyan, hozz már két üres vállfát a teregetéshez. Mire kiszól: anya, csak egy van!
    A háztartás egészséges módon kétféleképp működhet: olyan férfival, aki egynél több kérdésre tud egynél többféle választ. Avagy bármiféle férfi nélkül.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.